0527-745 016
Kraakhelder, natuurlijk!

Zijn ze schadelijk?

Zilvervisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Wel zijn zilvervisjes een indicatie van een te hoge luchtvochtigheid in je woning en dat kan wel schadelijk zijn.

Zet regelmatig ramen open zodat frisse lucht naar binnen komt en vochtige lucht uit het huis gaat. Ook zul je de zilvervisjes moeten bestrijden omdat het anders een ware plaag kan worden.


Soorten visjes

Zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes bestrijden

Het zilvervisje, papiervisje en het ovenvisje zijn kleine, primitieve insecten die vaak gezien worden in huis of op kantoor. Ze kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen, schade aanrichten en uitgroeien tot een ware plaag.

Van de drie visjes komt het zilvervisje het meest voor in Nederland. Het zilvervisje leeft het liefst in vochtige ruimtes. Ook het papiervisje komt geregeld voor in Nederland, vaak op plekken waar veel papier of karton is. Tot slot bestaat er een ovenvisje maar die komt in Nederland slechts sporadisch voor. Dit beestje is te vinden in droge en warme ruimtes.

Zilvervisjes hebben een voorkeur voor ruimtes met een relatief hoge luchtvochtigheid. Ook in kantoorgebouwen komen zilvervisjes geregeld voor, maar dit kunnen ook papiervisjes zijn. Ook nestelen zilvervisjes zich in plinten en in kieren en in gleuven in de muur of vloer. Slecht geventileerde ruimtes, ook kruipruimtes, trekken zilvervisjes aan.

Zilvervisjes kunnen in elk type woning voorkomen, van rijtjeshuis tot flat en van villa tot bovenwoning. Zilvervisjes leggen eitjes in de periode van april tot augustus op een daarvoor geschikte voedingsbodem, maar ook in naden, kieren en achter plinten in huis. Het vrouwje legt groepjes eieren wat kan oplopen tot 150 stuks. Je kunt dus al snel last hebben van een ware plaag. Bij 25C en 75% relatieve luchtvochtigheid komen de eieren na ongeveer een maand uit.